Piątek, 24 maj 2019 r. Imieniny obchodzą : Joanna, Maria, Milena, Zuzanna
16.04.2019

Rybno od kuchni. Odcinek 3 - Mazurek

Na świątecznym stole obok wielkanocnej babki nie powinno zabraknąć tradycyjnego mazurka. Oczywiście najłatwiej ustawić się po niego w sklepowej kolejce, jednak to, co znajdzie się w naszym koszyku nie ma nic wspólnego z przysmakiem goszczącym na polskich stołach już od XVII wieku. Sposobów na jego przygotowanie jest tyle ile przygotowujących go gospodyń. My po jedyny w swoim rodzaju przepis pojechaliśmy do… Hartowca.

- Witamy Państwa bardzo serdecznie w Domu Rekolekcyjnym w Hartowcu. Wraz ze mną są tu dzisiaj panie z Koła Gospodyń Wiejskich Iskra. Chcielibyśmy z Państwem upiec tradycyjnego mazurka w związku ze zbliżającymi się świętami Wielkiej Nocy – mówi Katarzyna Trzcińska.

 

Przepisów na mazurka jest całe mnóstwo, ale te najlepsze są przekazywane z pokolenia na pokolenie:

 

- Pokażemy dziś państwu, jak upiec tradycyjny mazurek, który na moim stole króluje już ponad trzydzieści lat. Przepis na tego mazurka dostałam od mojej mamy i co roku na święta Wielkiej Nocy jest u nas pieczony. Pomimo, że już mojej mamy nie ma, ale przepis zawsze zostanie u nas. Rozpoczynamy od zagniatania ciasta kruchego: wysypujemy 75 deko mąki pszennej. Dodajemy do niej pół kostki margaryny lub masła. Do tego wkładamy dwa całe jajeczka i to wszystko zagniatamy. Następnie dodajemy 15 deko miodu płynnego. Dosypujemy pół szklanki cukru pudru, następnie dodajemy dwie czubate łyżki sody i zagniatamy to na piękną masę – Renata Sowińska.

 

Ciasto potrzebuje dobrego wygniecenia, ręce muszą być do tego silne i wprawne. Gdy mamy to już za sobą – należy uformować wałek.

 

- Teraz ciasto podzielimy na trzy równe części. No, może nie równe, ale starałam się. Dlatego podzieliliśmy ciasto na trzy części, bo z tej trzeciej części musimy zrobić taki ozdobny wałeczek na górny placek. Składamy to z dwóch części, będzie przełożone kremem, ta górna część będzie ozdobiona tym wałeczkiem, aby takie było to wykończenie tego ciasta mazurkowego - Renata Sowińska.

 

Dwie części ciasta wykładamy na blaszki, trzeba je porządnie rozwałkować lub dokładnie rozgnieść. Im prostsze nam wyjdzie – tym lepiej.

 

- Ta blaszka powędruje teraz do naszego nagrzanego pieca. Będziemy piec około piętnastu minut w nagrzanym piecu do 160 stopni. Z pozostałego ciasta, które nam zostało robimy dekoracyjny wałeczek, który położymy na drugą blaszkę z ciastem. To będzie upieczone i to będzie wierzchnia część mazurka - Renata Sowińska.

 

Mogłoby się wydawać, że taki wałeczek to mało istotny szczegół, ale okazuje się, że to tradycyjna ozdoba, która na mazurku znaleźć się powinna… Upieczone warstwy odkładamy do wystudzenia i zabieramy się za serce każdego mazurka.

 

- Sercem naszego mazurka jest krem, do którego przygotowujemy mleko, cukier i kaszę manną, którą zagotujemy. Pół litra mleka wlewamy do garnka, zostawiamy troszkę do wymieszania kaszy manny i gotujemy. Dosypujemy szklankę cukru do mleka. Dolewamy do kaszy mleko i wyrabiamy kaszę manną. Do mleka dodajemy rozrobiona kaszę manną i mieszamy. Ugotowaną kaszę musimy ostudzić – Dorota Kamińska.

 

Gdy kasza manna jest już wystudzona przystępujemy do kolejnego etapu. Przygotowujemy miskę, w której będziemy mieszać kolejne składniki.

 

- Wkładam masło i rozdrabniamy je mikserem. Przestudzoną kaszę dodajemy do masła i mieszamy. Dodajemy olejek migdałowy i mieszamy. I tak mamy zrobiony krem, gotowa masa wygląda w ten sposób. I teraz będziemy przekładać ciasto – Justyna Kenska.

 

Mazurek jest ciastem niskim, najczęściej z jedną warstwą kremu między dwoma kruchymi plackami:

 

- Nasz mazurek jest już prawie gotowy. Mamy suche placki gotowe i upieczone, teraz musimy go przełożyć kremem i udekorować. Najpierw jednak jeszcze kilka słów na temat mazurka: mazurek musimy upiec, placki muszą zmięknąć dwa dni, by ładnie się kroiło. Ja mazurek robię trzy dni przed świętami. Mam nadzieję, że ten mazurek będzie dobrze nam się kroił. Przystępujemy do smarowania ciasta kremem. Kładziemy wierzchnią warstwę ciasta i zobaczcie, jakie jest sztywne. Tego już nie smarujemy kremem – my przygotowałyśmy sobie kajmak (gotowane mleko skondensowane), można go kupić gotowy, ale my go zrobiłyśmy same. Smarujemy kajmakiem ciasto. Można to zrobić polewą czekoladową, jakąś masą podekorować, jak kto uważa. My akurat robimy to kajmakiem. Teraz przyozdobimy to czekoladą ozdobioną i zrobimy jakieś kwiatki - Renata Sowińska.

 

Do ozdabiania mazurka wykorzystamy czekoladę roztopioną w kąpieli wodnej. Składniki to połowa czekolady mlecznej, połowa gorzkiej i odrobina mleka. W międzyczasie wykańczamy ciasto:

 

- Zostało mi trochę masy, postaram się posmarować brzegi tego ciasta, żeby ładniej wyglądało – Renata Sowińska.

 

Przystępujemy do dekoracji. Można użyć wszystkiego, co znajdziemy w kuchni, ogranicza nas jedynie nasza wyobraźnia…

 

- Naszego pięknego mazurka będziemy dekorować palemkami z orzechów, śliwek suszonych, płatków kokosów i czekolady. Robię łodyżki z roztopionej czekolady i powstaną bazie Przekładamy mazurka na tacę i jest gotowy do zjedzenia! Zapraszamy! - Emilia Wiśniewska.

 

Tradycją na polskim świątecznym stole jest mazurek a tradycją w naszych programach kulinarnych – odwiedzimy wójta i degustacja specjałów przygotowanych przez Panie z Koła Gospodyń Wiejskich:

 

- Przyszedł z nami pan Mateusz, bardzo głodny, pani Iwonka, też bardzo głodna, ja nieco mniej, ale spróbujemy. Pokażcie, co tam macie dziewczyny Tomasz Węgrzynowski.

 

Jak widzicie – przygotowanie tradycyjnych słodkości na wielkanocny stół jest naprawdę łatwe. Efekty z pewnością będzie podziwiać cała rodzina.

 

- Dziękujemy Państwu za mile spędzony czas z nami tu w Hartowcu i zapraszamy do wypieków mazurka i życzymy smacznego! - Justyna Kenska.

 

Zachęcamy do wykonania mazurka we własnej kuchni!

 

W realizacji odcinka udział wzięły:

 

Ewa Sochacka

Justyna Kenska

Dorota Kamińska

Katarzyna Trzcińska

Emilia Wiśniewska

Renata Sowińska

 

Cykl Rybno Od Kuchni powstaje we współpracy z Gminą Rybno. Realizacja: Moje Działdowo.

 

MO

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama
© MD 2010-2019
Portal wykorzystuje pliki cookies (tzw. „ciasteczka”) własne oraz systemów zewnętrznych, w celu analizowania zainteresowań czytelników naszego portalu i zgodnie z rozporządzeniem RODO. Więcej informacji w naszej polityce prywatności