Piątek, 19 lipca 2019 r. Imieniny obchodzą : Marcin, Wincenty, Wodzisław
20.03.2019

Rekrutacja 2019: Zespół Szkół w Malinowie

Zespół Szkół im. Emilii Sukertowej-Biedrawiny w Malinowie to szkoła z wieloletnią tradycją. Nie zapominając o swojej historii, pewnym krokiem wchodzi w nowoczesność. To czyni tę placówkę wyjątkową.

 

Oprócz ciągłego polepszania warunków nauczania, szkoła stawia na kształcenie dostosowane do potrzeb rynku pracy i dalszej edukacji. Szkoła wyróżnia się również dynamizmem rozwoju i stara się kierunki kształcenia dopasowywać do rzeczywistości edukacyjnej i rynku pracy.

 

Zespół Szkół w Malinowie słynie z kierunków kształcących w dziedzinach hotelarstwa, turystyki i gastronomii. Posiada jedne z najnowocześniejszych pracowni w województwie, pozwalających uczyć na poziomie kilkugwiazdkowego hotelu czy restauracji.

 

Oprócz cieszących się z roku na rok coraz większą popularnością kierunków szkoła stawia na wykształcenie nauczycieli i dostosowanie budynków do potrzeb osób niepełnosprawnych. Szkoła jest przygotowana na przyjęcie dzieci z orzeczeniem o potrzebie kształcenia specjalnego. Odpowiednio wykształceni nauczyciele prowadzą specjalistyczne zajęcia, takie jak zajęcia rewalidacyjne, zajęcia dydaktyczno – wyrównawcze oraz socjoterapię.

 

Zapraszamy do zapoznania się z tegoroczną ofertą i... witamy w Malinowie!

 

Technik hotelarstwa

 

Miejsca pracy dla absolwenta tego kierunku to: hotele, biura podróży, ośrodki wczasowo - wypoczynkowe, zakłady gastronomiczne, agencje turystyczne, domy wczasowe i promy. Technicy hotelarstwa stanowią grupę młodych ludzi o dużych możliwościach zatrudnienia w Polsce i poza jej granicami. Szkoła zapewnia praktyki zawodowe.

 

 

Technik żywienia i usług gastronomicznych

 

Absolwent tej szkoły może znaleźć zatrudnienie we wszystkich typach zakładów gastronomicznych: restauracjach, barach, kawiarniach, stołówkach, domach opieki, itp. oraz prowadzić własną działalność gospodarczą. Potrafi organizować bale, wesela, projektować i aranżować wnętrza sal konsumpcyjnych. Technik żywienia i usług gastronomicznych kształtuje umiejętności związane z planowaniem i organizacją żywienia w zakładach żywienia zbiorowego i żywienia rodziny. Uczniowie uczą się sporządzać potrawy zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, estetycznego ich podania i prawidłowej obsługi konsumenta.

 

Technik obsługi turystycznej

 

Technik obsługi turystycznej może prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie świadczenia usług turystycznych. Może pracować w: biurach podróży, agencjach turystycznych, ośrodkach informacji turystycznej, organach administracji samorządowej zajmujących się organizacją i promocją turystyki, domach wczasowych. Do zadań technika obsługi turystycznej należy kompleksowe świadczenie usług turystycznych, czyli: przyjmowanie zleceń klienta, programowanie imprez, kalkulowanie zamawianych świadczeń, czuwanie nad prawidłową realizacją zamawianych usług, dbanie o prawidłowy wizerunek przedsiębiorstwa głównie poprzez profesjonalną obsługę turystów.  

 

Program nauczania obejmuje różne przedmioty zawodowe, m.in.: obsługa ruchu turystycznego, podstawy turystyki, język obcy zawodowy, geografia turystyczna. Praktyka zawodowa (zapewniona przez szkolę) odbywa się w biurach podróży, ośrodkach informacji turystycznej i organizacjach turystycznych na terenie całego kraju.

 

Technik Technologii żywności

 

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik technologii żywności powinien być przygotowany do wytwarzania produktów spożywczych, obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych do produkcji ich wyrobów, organizowania i nadzorowania przebiegu procesów technologicznych w przetwórstwie spożywczym oraz kontrolowania pracy maszyn stosowanych w przetwórstwie żywności.

 

Technik kelner

 

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie kelner powinien być przygotowany do przygotowywania sal konsumpcyjnych do obsługi gości, wykonywania czynności związanych z obsługą gości oraz rozliczania usług kelnerskich. Ocenia również jakość surowców spożywczych, dobiera metody i techniki oraz sprzęt i urządzenia do sporządzania potraw i napojów.

 

Technik rolnik

 

Absolwenci tego kierunku mogą znaleźć zatrudnienie w: przedsiębiorstwach produkcyjno - usługowych związanych z produkcją rolniczą, urzędach gmin, instytucjach służby rolnej, indywidualnych gospodarstwach rolnych lub rozpocząć własną działalność gospodarczą (gospodarstwo agroturystyczne, ogrodnictwo ekologiczne, marketing produktów rolniczych itp.)

 

SZKOŁA BRANŻOWA I STOPNIA

 

Operator urządzeń przemysłu szklarskiego

 

Jest to klasa patronacka firmy Heinz Glas Działdowo i Polsko Niemieckiej Izby Przemysłowo – Handlowej. Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie operator urządzeń przemysłu szklarskiego przygotowany jest do wykonywania następujących zadań zawodowych: obsługiwania maszyn i urządzeń do sporządzania zestawu szklarskiego i topienia mas szklanych; obsługiwania maszyn i urządzeń do formowania, wykańczania, zdobienia i przetwórstwa wyrobów ze szkła, formowania wyrobów ze szkła sposobem ręcznym.

 

Pracownik pomocniczy obsługi hotelowej

 

Absolwent szkoły uczącej w zawodzie pracownik pomocniczy obsługi hotelowej może podejmować pracę w różnego rodzaju obiektach hotelowych: hotele, pensjonaty, motele, domy wycieczkowe, kempingi.

 

Kucharz

 

Absolwent szkoły uczącej w zawodzie kucharz może podjąć pracę: w restauracjach, pubach, barach, gospodarstwach agroturystycznych, stołówkach pracowniczych. Może również założyć własną firmę gastronomiczną.

 

Cukiernik

 

Absolwent szkoły uczącej w zawodzie cukiernik potrafi wytwarzać produkty różnego asortymentu: ciasta, ciastka, torty i desery, ale również tworzy dekoracje wyrobów gotowych, które dostarczają wrażeń smakowych i wizualnych konsumentowi. Posługuje się specjalistycznymi maszynami i urządzeniami, które w czasie kształcenia musi poznać i umieć je obsługiwać.

 

Kierunek wielozawodowy - budownictwo

 

Adres:

Malinowo 10

13-200 Działdowo, woj. warmińsko - mazurskie

nr tel. 0-23 697 41 63

e-mail: zs_malinowo@op.pl

 

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© MD 2010-2019
Portal wykorzystuje pliki cookies (tzw. „ciasteczka”) własne oraz systemów zewnętrznych, w celu analizowania zainteresowań czytelników naszego portalu i zgodnie z rozporządzeniem RODO. Więcej informacji w naszej polityce prywatności