Niedziela, 18 sierpnia 2019 r. Imieniny obchodzą : Bornisława, Helena, Ilona
13.06.2019

Wiosenne Warsztaty Kulinarne w Zespole Szkół w Malinowie

W sobotę 8 czerwca na terenie Zespołu Szkół w Malinowie zrealizowaliśmy I etap podjętego działania publicznego w zakresie zorganizowania i przeprowadzenia wiosennych warsztatów kulinarnych dla przedstawicielek Kół Gospodyń Wiejskich z powiatu działdowskiego.

Wiosenne Warsztaty Kulinarne w Zespole Szkół w Malinowie
Wiosenne Warsztaty Kulinarne w Zespole Szkół w Malinowie

 

Organizatorem spotkania było Stowarzyszenie na rzecz Zespołu Szkół im. Emilii Sukertowej-Biedrawiny w Malinowie, które podjęło w ramach swoich statutowych działań realizację zadania publicznego ze środków powiatu działdowskiego w zakresie KULTURA.

 

Projekt stworzony został wychodząc naprzeciw oczekiwaniom społeczności lokalnej, co do tematyki kulinarnej, ponieważ lokalne smaki świadczą o dziedzictwie i kulturze regionu, z którego pochodzą.

 

Celem podjętych działań - jest upowszechnianie tradycji regionalnej poprzez ożywienie starych i zapomnianych już receptur kulinarnych kuchni Warmii i Mazur wśród społeczności lokalnej.

 

Miejsce realizacji: pracownie gastronomiczne Zespołu Szkół w Malinowie.

 

Zajęcia przebiegały według harmonogramu:

 

10.00 - 10.15 Powitanie uczestników wiosennych warsztatów kulinarnych przez organizatorów spotkania - Marzenę Kasprowicz, Beatę Brodowską, Krystynę Barcikowską.

 

10.15 - 14.15 Warsztaty kulinarne w oparciu o receptury gastronomiczne z publikacji wydanej przez Stowarzyszenie na rzecz Zespołu Szkół im. Emilii Sukertowej-Biedrawiny w Malinowie „Kulinaria z historią w tle” - prowadziła Iwona Szulc.

 

14.15 – 14.50 Prelekcję na temat wykorzystania i zastosowania dostępnych zasobów przyrody oraz natury: jak runo leśne, bogactwo ziół i roślin z otaczających pól i łąk z elementami degustacji – przedstawiła Beata Brodowska.

 

14.50 – 15.15 Wykład na temat historii  szkoły – poprowadziła Marzena Kasprowicz.

 

15.15 – 16.00Zakończenie i podsumowanie spotkania. Galeria zdjęć szkolnych – Krystyna Barcikowska.

Spotkanie przebiegało w bardzo miłej atmosferze z wzajemną wymianą doświadczeń kulinarnych. Uczestnicy warsztatów wyposażeni zostali w pakiet warsztatowy gotowych zasobów dań kulinarnych do wykorzystania i zastosowania przez gospodynie domowe z przepisami i historią regionu.

 

Rezultaty realizowanego zadania publicznego:

 

Podjęte działanie służyć będzie zachowaniu i kultywowaniu tradycji minionych pokoleń społeczności lokalnej i regionalnej w zakresie prowadzenia kuchni Warmii i Mazur.

 

Jaka zmiana społeczna zostanie osiągnięta poprzez realizację zadania?

 

Przekonanie gospodyń domowych do przekazywania zdobytej wiedzy przyszłym pokoleniom, uświadomienie, że kuchnia Warmii i Mazur jest prosta, łatwa w wykorzystaniu i tania - co przekłada się na potrzeby ekonomiczne tych grup i racjonalną możliwość wykorzystania i zastosowania dostępnych zasobów przyrody i natury (jak dziczyzna, runo leśne, bogactwo ziół i roślin z otaczających pól i łąk). Nabycie umiejętności sporządzenia przez uczestników charakterystycznych potraw tej kuchni.

 

Jaka będzie trwałość rezultatów zadania w dalszych działaniach organizacji?

 

Nawiązanie współpracy Stowarzyszenia z przedstawicielami Gminnych Kół Gospodyń Wiejskich oraz podjęcie na przyszłość wspólnych działań z korzyścią dla społeczności powiatu działdowskiego np. w zakresie tworzenia turystyczno-kulinarnych szlaków w regionie. Przybliżenie społeczeństwu celów stowarzyszenia w dziedzinie edukacji i profilaktyki zdrowego odżywiania.

 

Beata Brodowska - Stowarzyszenie na rzecz Zespołu Szkół im. Emilii Sukertowej-Biedrawiny w Malinowie

 

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama
© MD 2010-2019
Portal wykorzystuje pliki cookies (tzw. „ciasteczka”) własne oraz systemów zewnętrznych, w celu analizowania zainteresowań czytelników naszego portalu i zgodnie z rozporządzeniem RODO. Więcej informacji w naszej polityce prywatności