Dziś jest Piątek, 26 maja 2017 r. Imieniny obchodzą : Ewelina, Filip, Marianna, Paulina
DZIAŁDOWO

GASTRONOMIA

USŁUGI

MEDYCYNA

HANDEL

EDUKACJA

FINANSE

UROCZYSTOŚCI

MOTORYZACJA

EKOLOGIA
ARTYKUŁ SPONSOROWANY
14-04-2017

Rekrutacja 2017: ZS w Malinowie

Zespół Szkół im. Emilii Sukertowej-Biedrawiny w Malinowie to szkoła z wieloletnią tradycją. Nie zapominając o swojej historii, pewnym krokiem wchodzi w nowoczesność. To czyni tę placówkę wyjątkową.

Fot. Rekrutacja 2017: Zespół Szkół w Malinowie. (Fot. ZS Malinowo)

 

Oprócz ciągłego polepszania warunków nauczania, szkoła stawia na kształcenie dostosowane do potrzeb rynku pracy i dalszej edukacji. Szkoła wyróżnia się również dynamizmem rozwoju i stara się kierunki kształcenia dopasowywać do rzeczywistości edukacyjnej i rynku pracy.

 

Zespół Szkół w Malinowie słynie z kierunków kształcących w dziedzinach hotelarstwa, turystyki i gastronomii. Posiada jedne z najnowocześniejszych pracowni w województwie, pozwalających uczyć na poziomie kilkugwiazdkowego hotelu czy restauracji.

 

Oprócz cieszących się z roku na rok coraz większą popularnością kierunków szkoła stawia na wykształcenie nauczycieli i dostosowanie budynków do potrzeb osób niepełnosprawnych. Szkoła jest przygotowana na przyjęcie dzieci z orzeczeniem o potrzebie kształcenia specjalnego. Odpowiednio wykształceni nauczyciele prowadzą specjalistyczne zajęcia, takie jak zajęcia rewalidacyjne, zajęcia dydaktyczno – wyrównawcze oraz socjoterapię.

 

Zapraszamy do zapoznania się z tegoroczną ofertą i... witamy w Malinowie!

 

Technik hotelarstwa

 

Miejsca pracy dla absolwenta tego kierunku to: hotele, biura podróży, ośrodki wczasowo - wypoczynkowe, zakłady gastronomiczne, agencje turystyczne, domy wczasowe i promy. Technicy hotelarstwa stanowią grupę młodych ludzi o dużych możliwościach zatrudnienia w Polsce i poza jej granicami. Szkoła zapewnia praktyki zawodowe.

 

 

Technik żywienia i usług gastronomicznych

 

Absolwent tej szkoły może znaleźć zatrudnienie we wszystkich typach zakładów gastronomicznych: restauracjach, barach, kawiarniach, stołówkach, domach opieki, itp. oraz prowadzić własną działalność gospodarczą. Potrafi organizować bale, wesela, projektować i aranżować wnętrza sal konsumpcyjnych. Technik żywienia i usług gastronomicznych kształtuje umiejętności związane z planowaniem i organizacją żywienia w zakładach żywienia zbiorowego i żywienia rodziny. Uczniowie uczą się sporządzać potrawy zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, estetycznego ich podania i prawidłowej obsługi konsumenta.

 

Technik obsługi turystycznej

 

Technik obsługi turystycznej może prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie świadczenia usług turystycznych. Może pracować w: biurach podróży, agencjach turystycznych, ośrodkach informacji turystycznej, organach administracji samorządowej zajmujących się organizacją i promocją turystyki, domach wczasowych. Do zadań technika obsługi turystycznej należy kompleksowe świadczenie usług turystycznych, czyli: przyjmowanie zleceń klienta, programowanie imprez, kalkulowanie zamawianych świadczeń, czuwanie nad prawidłową realizacją zamawianych usług, dbanie o prawidłowy wizerunek przedsiębiorstwa głównie poprzez profesjonalną obsługę turystów.  

 

Program nauczania obejmuje różne przedmioty zawodowe, m.in.: obsługa ruchu turystycznego, podstawy turystyki, język obcy zawodowy, geografia turystyczna. Praktyka zawodowa (zapewniona przez szkolę) odbywa się w biurach podróży, ośrodkach informacji turystycznej i organizacjach turystycznych na terenie całego kraju.

 

Technik Technologii żywności

 

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik technologii żywności powinien być przygotowany do wytwarzania produktów spożywczych, obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych do produkcji ich wyrobów, organizowania i nadzorowania przebiegu procesów technologicznych w przetwórstwie spożywczym oraz kontrolowania pracy maszyn stosowanych w przetwórstwie żywności.

 

Technik kelner

 

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie kelner powinien być przygotowany do przygotowywania sal konsumpcyjnych do obsługi gości, wykonywania czynności związanych z obsługą gości oraz rozliczania usług kelnerskich. Ocenia również jakość surowców spożywczych, dobiera metody i techniki oraz sprzęt i urządzenia do sporządzania potraw i napojów.

 

Technik rolnik

 

Absolwenci tego kierunku mogą znaleźć zatrudnienie w: przedsiębiorstwach produkcyjno - usługowych związanych z produkcją rolniczą, urzędach gmin, instytucjach służby rolnej, indywidualnych gospodarstwach rolnych lub rozpocząć własną działalność gospodarczą (gospodarstwo agroturystyczne, ogrodnictwo ekologiczne, marketing produktów rolniczych itp.)

 

SZKOŁA BRANŻOWA I STOPNIA

 

Operator urządzeń przemysłu szklarskiego

 

Jest to klasa patronacka firmy Heinz Glas Działdowo i Polsko Niemieckiej Izby Przemysłowo – Handlowej. Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie operator urządzeń przemysłu szklarskiego przygotowany jest do wykonywania następujących zadań zawodowych: obsługiwania maszyn i urządzeń do sporządzania zestawu szklarskiego i topienia mas szklanych; obsługiwania maszyn i urządzeń do formowania, wykańczania, zdobienia i przetwórstwa wyrobów ze szkła, formowania wyrobów ze szkła sposobem ręcznym.

 

Pracownik pomocniczy obsługi hotelowej

 

Absolwent szkoły uczącej w zawodzie pracownik pomocniczy obsługi hotelowej może podejmować pracę w różnego rodzaju obiektach hotelowych: hotele, pensjonaty, motele, domy wycieczkowe, kempingi.

 

Kucharz

 

Absolwent szkoły uczącej w zawodzie kucharz może podjąć pracę: w restauracjach, pubach, barach, gospodarstwach agroturystycznych, stołówkach pracowniczych. Może również założyć własną firmę gastronomiczną.

 

Cukiernik

 

Absolwent szkoły uczącej w zawodzie cukiernik potrafi wytwarzać produkty różnego asortymentu: ciasta, ciastka, torty i desery, ale również tworzy dekoracje wyrobów gotowych, które dostarczają wrażeń smakowych i wizualnych konsumentowi. Posługuje się specjalistycznymi maszynami i urządzeniami, które w czasie kształcenia musi poznać i umieć je obsługiwać.

 

Kierunek wielozawodowy - budownictwo

 

Adres:

Malinowo 10

13-200 Działdowo, woj. warmińsko - mazurskie

nr tel. 0-23 697 41 63

e-mail: zs_malinowo@op.pl

 

Prosimy o zamieszczanie komentarzy zgodnych z regulaminem Portalu Moje Działdowo.
Komentarze wulgarne, naruszające dobre obyczaje, zawierające komunikat reklamowy, rażąco łamiące zasady pisowni, nie na temat, naruszające prawa osobiste lub oparte na domniemaniach nie będą publikowane.

Wasze komentarze(0)

dodaj komentarz


OFERTY PRACY (0)

    Wykryto, że Twoja przeglądarka usunęła niektóre elementy strony, co ingeruje w formę portalu i może skutkować ograniczeniem wyświetlania pewnych treści. Aby skorzystać ze wszystkich funkcjonalności portalu, wyłącz dodatki blokujące (typu Adblock, Flashblock, Ad Muncher itp.).